Stepping Stone

Met Project Stepping Stone bieden we vrouwen die de prostitutie verlaten en zelf geen onderdak hebben een onderkomen. Hoe kun je beginnen met na te denken over een andere toekomst als je niet weet waar je gaat slapen, wat je kunt eten en helemaal alleen staat? Een veilige omgeving, een bed, eten… dit zijn de eerste ‘stepping stones’ naar een andere toekomst en herstel in levens. Als organisatie beschikken we over twee soorten opvangplaatsen. Aan de ene kant een ‘crisisopvang’ op vast adres en anderzijds crisisopvang op verschillende plaatsen via ons netwerk in België. Naar welk type opvang iemand gaat is afhankelijk van de specifieke nood van ondersteuning, veiligheid en de beschikbaarheid.

Voor dit project zijn we altijd op zoek naar partners die een kamer/woning/ vakantiehuisje/ hotelkamer/ B&B etc beschikbaar willen maken voor kortstondige of langere opvang. Verantwoordelijkheid en begeleiding wordt geboden vanuit Cherut. 

Crisisopvang en begeleiding

Na de stap uit de prostitutie is de eerste prioriteit een veilige plek. De eerste drie dagen wordt iemand zeer intensief begeleid door onze getrainde medewerkers, 24 uur per dag is er zorg beschikbaar. Veelal komen vrouwen binnen via een crisistelefoontje en komen ze rechtstreeks uit een uitbuitingssituatie. Na drie dagen is er een eerste beeld van de specifieke nood en wordt er samen met de vrouw een plan opgesteld voor de volgende fase, een periode van twee weken. Tijdens de eerste maand worden doelen opgesteld en wordt er een persoonlijk stappenplan samengesteld. Op deze manier krijg de vrouw mogelijkheden om stap voor stap aan de slag te gaan om haar leven opnieuw in te richten. Tijdens de fase van drie maanden wordt er gewerkt aan zelfredzaamheid, stabiliteit, integratie of terugkeer. Bij de wens om terug te keren naar het thuisland werken we samen met internationale partners zodat een vrouw ook in haar thuisland kansen krijgt en niet in een kwetsbare positie terecht komt.
De periode van opvang kan variëren en wordt aangepast aan de nood aan ondersteuning van de vrouw.

“Ik kijk nu anders naar mezelf. Eerst voelde ik me mislukt. Ik was een meisje die geen keuzes kon maken. Nu ben ik een sterke vrouw én een goede moeder voor mijn kinderen.”